Get Adobe Flash player

(Re) Cunoscând potenţialul risc pe nume: izolaţia poate cauza perspective nu întocmai îmbucurătoare îţi poate aduce beneficii. În ce fel?

 

Vezi filmuleţul…

 

Nu scăpa din vedere nici una dintre fenomenele naturale cu ce se confruntă izolaţiile…

 

Fenomenele fizice:

 • Apa ce bălteşte pe casă îşi schimbă permanent nivelul propriu, cauzând tensiuni de contracţie şi de întindere permanente în materialul hidroizolaţiei generând apariţia microfisurilor în majoritatea sistemelor de hidroizolaţie aplicate pe terasele şi peste alte elemente de construcţii izolate ale construcţiilor inginereşti.

Hidroizolatii solicitate de apele baltitoareApe baltesc peste izolatia terasei

 • Ciclurile de îngheţ- dezgheţ ale apei din precipitaţii generează forţă abrazivă distrugând hidroizolaţia teraselor la constructiile ingineresti.

Zăpada, respective intemperiile ataca hidroizolatiile atat iarna cat si varaHidroizolatia acoperita de zapada si de apa inghetandu- se

 • Sucţiunea vântului, la fel ca şi apa cauzează tensiuni mecanice în sistemul de hidroizolare acoperiş (tensiuni ce se transmit în suportului hidroizolaţiei) conducând la apariţia fenomenului de macrofisurare la majoritatea sistemelor de hidroizolaţie.

Hidroizolatie material PVC luata de suctiunea vantuluiTabla nu rezista la fenomenul de suctiune al vantului

 • Modificările caracteristicilor fizico- mecanice în timp (de ex. fenomenul de îmbătrânire) ale materialelor de construcţii ce participă la orice lucrare inginerească generează tensiuni mecanice deteriorând sistemele hidroizolante. .

Fenomenul de imbatranire manifestata prin oxidare si crapaturiDiferentele coeficientilor de dilatare hidroizolatii si strapungeri cauzează probleme

 • Presiunea hidraulica subterană (la hidroizolarea fundaţiilor – fundamentelor sau la izolatii şi etanşări caracteristice cuvelor in construcţii de ex.).
Manifestarea presiune hidraulică în subteranPresiunea hidraulică ape subterane
 • Mişcările de structură şi cele de scufundare naturală clădiri genereză tensiuni ce distrug majoritatea sistemelor hidroizolante în construcţii.

Mişcările de structură clădiriEfectele tensiunilor în elemente de construcţie orizontale

 

Fenomenele chimice:

 • Ploile acide caracteristice erei industriale în care ne aflăm, smogul, fumul, cenuşa de coş ce penetrează rosturile cărămizilor, respectiv depunerile de substanţe lipicioase atacă chimic membranele hidroizolante.

Ploile acide ataca chimic hidroizolatiileCosul de fum este atacat de socurile termice

 • Apele freatice subterane cu conţinut chimic agresiv au efect devastator asupra majorităţii materialelor izolatoare, asupra materialelor hidroizolante şi materialelor de construcţii clasice.

Apele freatice urca in peretele casei din cauza izolatiilor de fundatii defectuoaseApele din sol urca trecand prin izolatiile fundatiei ajungand in peretele tencuit

 

Fenomenele biologice:

 • Depunerile de diverse materiale ( cruste de noroi, frunzele căzute, etc…) facilitează formarea populaţiilor de vegetaţie parazită (alge, ciuperci, etc.) distrugând majoritatea sistemelor hidroizolante, fenomen des întâlnit la hale industriale şi la terasele construcţii inginereşti.

Depunerile crustelor de noroi si materialelor de origine biologica (frunze, crengile copacilor, etc.) faciliteaza depunerea si cresterea vegetatiei parazite pe hidroizolatiiIzolatii bituminoase strapunse de plantele de acoperis

 

Fenomenele de natură radiantă şi termică:

 • În timp relativ scurt razele UV şi ozonul produc schimbări în structura moleculara internă a hidroizolatiei, modificând compozitia procentuala materiale constitutive (la nivel de elemente chimice) producând astfel îmbâtrănirea accelerată a majoritatii sistemelor hidroizolante.

Structura interna a izolatiilor schimbata de radiatiile UV si ozonHidroizolatii imbatranesc accentuat din cauza razelor UV si ozonului

 • Dilatările termice ale materialelor de constucţii dau naştere la tensiuni fizice interne conducând la solicitarea mecanică accelerată a materialor hidroizolante respectiv la deteriorarea prematură a sistemelor de hidroizolaţii.

Socurile termice lovesc hidroizolatiile generand deformatii mecanice in ele de genul crapaturilorHidroizolatiile sufera dilatari termice distructive

 • Şocurile termice se transmit de la diverse supraînăltâri acoperiş (coşuri de fum, aerisitoare, străpungeri hidroizolaţie des întâlnite la instalaţii industriale si la instalatiile civile, etc.) şi reprezintâ efect distrugător majorităţii sistemelor hidroizolante acoperis.

Hidroizolatii terase expuse radiatiilor UV si ozonuluiHidroizolatia acoperita de vegetatia parazita

 

Calculează cu pagubele cauzate de hidroizolații…

 

Sistemele hidroizolante în construcţii la care au fost folosite materiale de hidroizolaţii neperformante, hidroizolări realizate de oameni fără prea multă experienţă în proiectare sau execuţie de hidroizolaţii cauzează neplăceri (prejudicii şi pagube materiale), astfel:

 • Defectarea instalaţiilor electrice făcând parte organică amenajărilor interioare şi exterioare (fenomen des întălnit la construcţii civile, la constructiile industriale, la învelitori de acoperişuri, hidroizolaţii de cădiri civile și hale industriale, etc.).

1_defectarea_instalatiilor_electrice41_defectarea_instalatiilor_electrice3

 • Coroziunea armăturilor şi a pieselor metalice formând structura de rezistenţa a betonului armat, conduc la reducerea şi chiar până la pierderea caracteristicilor mecanice al elementului atacat, fenomen des întâlnit în cazul structurii constructive de rezistenţă cu stălpi şi grinzi de rezistenţă caracteristic majoritătii construcţiilor civile şi industriale.

Armaturile din chesoane sufera fenomenul oxidarii si corodarii din cauza apei ce strapunge izolatiaInfiltratiile de apa cauzeaza coroziunea armaturilor de otel din plansee

 • Deterioarea tavanelor false făcând parte din amenajările interioare şi exterioare (fenomen generat de defectarea hidroizolării casei şi de hidroizolatia constructiilor gen case de vacanţe, etc…).

Tavanele false sunt atacate de apele din infiltratiiInfiltratiile de apa prin izolatii cauzeaza schimbarea tavanelor false

 • O hidroizolatie defectuoasă reduce, chiar mai mult decat atât: poate anula sau diminua substantial capacitatea de izolare termică a stratului termoizolant aflat sub cota inferioară a stratului hidroprotector.

Termoizolatii atacate de infiltratiile de apa

 • Deteriorarea tencuielilor şi a zugravelilor aferente amenajărilor interioare si exterioare, fenomen caracteristic construcţiilor civile dar şi al constructiilor industriale.

Infiltratiile de apa prin izolatii distrug tencuielile si zugravelileInterioarele si finisajele stricate de apele infiltrate prin izolatii

 • Pătarea placărilor exterioare, deteriorarea şi expulzarea lor este gernerată de hidroizolarea compromisă terase ce conduce în mod direct la pătrunderea apei şi la acumularea de săruri, a oxizilor şi la manifestarea fenomenului caracteristic ciclurilor inghet- dezgheţ permanent la hidroizolaţia caselor, la construcţiilor civile de valoare mare, la bănci, sedii de firme, case de locuiţ etc…

Placajele exterioare patate de apele pluviale din infiltratiile izolatiilor

 • Fenomenul de desfacere placaje marmură/ gresie de pe stratul suport se întălneşte destul de des la soluţiile hidroizolante alese necorespunzător, executate la construcţiile civile de valoare mare, (bănci, sedii de firme, case de locuit etc…)

Desfacerea placajelor de marmura si gresie la terase hidroizolate necorespunzator

 • Apariţia şi dezvoltarea vegetaţiei parazite în urma pătrunderii apei prin rosturile tehnice şi greşitei drenări ape pluviale cauzate de pantele de acoperiş incorect proiectate/ realizate la construcţiile industriale şi civile, la pardoselile industriale, etc.

Vegetatia parazita depusa pe izolatii provoaca deteriorarea acestoraVegetatia parazita depusa in interior cauzata de izolatiile stricate provoaca deteriorarea acestora

 • O hidroizolare neprofesionala facilitează distrugerea parchetului şi a mobilierului ca urmare a scurgerilor de apă pluvială în incintă, daune frecvent întălnite la constructii civile…

Izolatiile neprofesionale distrug interioarele caselor noastre9_distrugerea_parchetului1

 • Crăpături, fisuri şi exfolieri apar în platforme cauzate de ciclurile de îngheţ/ dezgheţ, de folosirea de agenţi chimici pentru lubrefiere, spălare, dezgheţare rapidă, toate acestea conducând la nevoia permanentă de renovări şi reparaţii clădiri, construcţii, imobile civile si industriale.

Infiltratiile prin izolatii neperformante genereaza fisuri, crapaturiIzolatiile genereaza crapaturi si fisuri

 • O hidroizolaţie defectuoasă cauzează apariţia şi dezvoltarea igrasiei şi mucegaiului conducând la fenomenul de putrezire şi la alte fenomene foarte neplăcute omului.

Hidroizolatii compromise - aparitia si dezvoltarea igrasie si mucegaiInterioarele si finisajele stricate de apele infiltrate prin izolatii

 

Ai dori să ieşi învingător în relaţia cu apa?

 

Citeşte, ascultă şi învaţă din experienţa altora!

 

” … clădirile noastre iniţial au fost izolate cu ceva materiale, iar apa ne- a făcut in permanenţă zile negre. Pe mine personal vă pot spune că mă cuprindea frica la fiecare prognoză cu precipitaţii. Prin anul 2003 am făcut primele lucrări de hidroizolaţie cu firma Prelasti. Pe vremea aceea am hidroizolat majoritatea clădirilor noastre cu ei. Au trecut opt ani de atunci. Pot spune că n- am observat nici o picătură de apă pe tavan, pereţi, nicăieri. De atunci in fiecare an hidroizolăm câte ceva cu ei, pentru că în permanenţă construim clădiri noi, slavă Bunului Dumnezeu. Nici nu ne gândim să lucrăm cu vreo altă firmă. Bravo lor!”

Alexandru Ardelean, administrator Universitatea Creştină Emanuel Oradea, la 20.07.2011.

Administrator Biserica

” … atunci cănd au sosit băieţii de la firma Prelasti am fost deja complet decepţionat pentru că am încercat să fac lucrarea de hidroizolaţie cu alţii pe casă de trei ori consecutiv în ultimile opt luni, dar fără reuşită. Le- am spus: măi băieti, cum terminaţi lucrarea voi face o inundare pe casă cu apă, voi sta cu prietenul meu Bogdan toată noaptea la poveşti cu o bericică şi o friptură, să văd ce se întămplă… A trecut prima noapte, a doua zi nu apă, a doua noapte, a treia zi nu infiltraţie nicăieri, a patra zi la fel. Apa a stat o săptămână pe casă şi pur şi simplu nu mi- a venit să cred că după atâtea probleme şi variante, efectiv nu a trecut nici o picătură prin sistem. Treabă la locul ei… Asta da! Felicitări domnilor! ”

Cătălin Constantin, Bragadiru- Ilfov, la 20.11.2000.

Proprietar imobil

Doreşti să- i asiguri viaţă lungă şi „sănătoasă” construcţiei tale inginereşti?

 

– proiectând sau executând izolaţie hidro- termo la terasă necirculabilă sau circulabilă, la hală industrială sau acoperiş grădină pe casă?
– proiectând sau executând impermeabilizare bazin de înot, bazin retenţie apă pompieri, rezervă de apă agricolă sau lac de agrement?
– proiectând sau impermeabilizând cuvă în construcţii, hidroprotecţie rame geamuri faţadă, jgheab colectare ape sau lucrări speciale?