(Re) Cunoscând potenţialul risc pe nume: izolaţia poate cauza perspective nu întocmai îmbucurătoare îţi poate aduce beneficii. În ce fel?
Vezi filmuleţul…
Nu scăpa din vedere nici una dintre fenomenele naturale cu ce se confruntă izolaţiile…
Fenomenele fizice:
-
Apa ce bălteşte pe casă îşi schimbă permanent nivelul propriu, cauzând tensiuni de contracţie şi de întindere permanente în materialul hidroizolaţiei generând apariţia microfisurilor în majoritatea sistemelor de hidroizolaţie aplicate pe terasele şi peste alte elemente de construcţii izolate ale construcţiilor inginereşti.
-
Ciclurile de îngheţ- dezgheţ ale apei din precipitaţii generează forţă abrazivă distrugând hidroizolaţia teraselor la constructiile ingineresti.
-
Sucţiunea vântului, la fel ca şi apa cauzează tensiuni mecanice în sistemul de hidroizolare acoperiş (tensiuni ce se transmit în suportului hidroizolaţiei) conducând la apariţia fenomenului de macrofisurare la majoritatea sistemelor de hidroizolaţie.
-
Modificările caracteristicilor fizico- mecanice în timp (de ex. fenomenul de îmbătrânire) ale materialelor de construcţii ce participă la orice lucrare inginerească generează tensiuni mecanice deteriorând sistemele hidroizolante. .
-
Presiunea hidraulica subterană (la hidroizolarea fundaţiilor – fundamentelor – sau la izolatii şi etanşări caracteristice cuvelor in construcţii de ex.).
- Mişcările de structură şi cele de scufundare naturală clădiri genereză tensiuni ce distrug majoritatea sistemelor hidroizolante în construcţii.
Fenomenele chimice:
-
Ploile acide caracteristice erei industriale în care ne aflăm, smogul, fumul, cenuşa de coş ce penetrează rosturile cărămizilor, respectiv depunerile de substanţe lipicioase atacă chimic membranele hidroizolante.
-
Apele freatice subterane cu conţinut chimic agresiv au efect devastator asupra majorităţii materialelor izolatoare, asupra materialelor hidroizolante şi materialelor de construcţii clasice.
Fenomenele biologice:
-
Depunerile de diverse materiale ( cruste de noroi, frunzele căzute, etc…) facilitează formarea populaţiilor de vegetaţie parazită (alge, ciuperci, etc.) distrugând majoritatea sistemelor hidroizolante, fenomen des întâlnit la hale industriale şi la terasele construcţii inginereşti.
Fenomenele de natură radiantă şi termică:
-
În timp relativ scurt razele UV şi ozonul produc schimbări în structura moleculara internă a hidroizolatiei, modificând compozitia procentuala materiale constitutive (la nivel de elemente chimice) producând astfel îmbâtrănirea accelerată a majoritatii sistemelor hidroizolante.
-
Dilatările termice ale materialelor de constucţii dau naştere la tensiuni fizice interne conducând la solicitarea mecanică accelerată a materialor hidroizolante respectiv la deteriorarea prematură a sistemelor de hidroizolaţii.
-
Şocurile termice se transmit de la diverse supraînăltâri acoperiş (coşuri de fum, aerisitoare, străpungeri hidroizolaţie des întâlnite la instalaţii industriale si la instalatiile civile, etc.) şi reprezintâ efect distrugător majorităţii sistemelor hidroizolante acoperis.
Calculează cu pagubele cauzate de hidroizolații…
Sistemele hidroizolante în construcţii la care au fost folosite materiale de hidroizolaţii neperformante, hidroizolări realizate de oameni fără prea multă experienţă în proiectare sau execuţie de hidroizolaţii cauzează neplăceri (prejudicii şi pagube materiale), astfel:
- Defectarea instalaţiilor electrice făcând parte organică amenajărilor interioare şi exterioare (fenomen des întălnit la construcţii civile, la constructiile industriale, la învelitori de acoperişuri, hidroizolaţii de cădiri civile și hale industriale, etc.).
-
Coroziunea armăturilor şi a pieselor metalice formând structura de rezistenţa a betonului armat, conduc la reducerea şi chiar până la pierderea caracteristicilor mecanice al elementului atacat, fenomen des întâlnit în cazul structurii constructive de rezistenţă cu stălpi şi grinzi de rezistenţă caracteristic majoritătii construcţiilor civile şi industriale.
-
Deterioarea tavanelor false făcând parte din amenajările interioare şi exterioare (fenomen generat de defectarea hidroizolării casei şi de hidroizolatia constructiilor gen case de vacanţe, etc…).
-
O hidroizolatie defectuoasă reduce, chiar mai mult decat atât: poate anula sau diminua substantial capacitatea de izolare termică a stratului termoizolant aflat sub cota inferioară a stratului hidroprotector.
-
Deteriorarea tencuielilor şi a zugravelilor aferente amenajărilor interioare si exterioare, fenomen caracteristic construcţiilor civile dar şi al constructiilor industriale.
-
Pătarea placărilor exterioare, deteriorarea şi expulzarea lor este gernerată de hidroizolarea compromisă terase ce conduce în mod direct la pătrunderea apei şi la acumularea de săruri, a oxizilor şi la manifestarea fenomenului caracteristic ciclurilor inghet- dezgheţ permanent la hidroizolaţia caselor, la construcţiilor civile de valoare mare, la bănci, sedii de firme, case de locuiţ etc…
-
Fenomenul de desfacere placaje marmură/ gresie de pe stratul suport se întălneşte destul de des la soluţiile hidroizolante alese necorespunzător, executate la construcţiile civile de valoare mare, (bănci, sedii de firme, case de locuit etc…)
-
Apariţia şi dezvoltarea vegetaţiei parazite în urma pătrunderii apei prin rosturile tehnice şi greşitei drenări ape pluviale cauzate de pantele de acoperiş incorect proiectate/ realizate la construcţiile industriale şi civile, la pardoselile industriale, etc.
-
O hidroizolare neprofesionala facilitează distrugerea parchetului şi a mobilierului ca urmare a scurgerilor de apă pluvială în incintă, daune frecvent întălnite la constructii civile…
-
Crăpături, fisuri şi exfolieri apar în platforme cauzate de ciclurile de îngheţ/ dezgheţ, de folosirea de agenţi chimici pentru lubrefiere, spălare, dezgheţare rapidă, toate acestea conducând la nevoia permanentă de renovări şi reparaţii clădiri, construcţii, imobile civile si industriale.
-
O hidroizolaţie defectuoasă cauzează apariţia şi dezvoltarea igrasiei şi mucegaiului conducând la fenomenul de putrezire şi la alte fenomene foarte neplăcute omului.
Ai dori să ieşi învingător în relaţia cu apa?
Citeşte, ascultă şi învaţă din experienţa altora!